Кънчо Стойчев: Направихме България място, непривлекателно дори за бягащите от война

Кънчо Стойчев: Направихме България място, непривлекателно дори за бягащите от война
БГНЕС
A A+ A++ A

Виждаме една Европа като разграден двор и ако тя остане в този вид, няма да има Европа. Това коментира по БНР социологът Кънчо Стойчев.

„Най-голямата грешка на Европа е свързана с понятието „граница“. Изведнъж се оказа, че тази дума не важи и няма граници, а това е безумие“, заяви социологът. Той определи ситуацията като достатъчно сложна и допълни, че е най-лесно да бъдат обвинени властите, че нищо не правят, защото атентати се случват в далеч по-уредени и развити страни от нашата.

След призива на Меркел към бежанците и фрапантната й грешка ситуацията изцяло се измени, отбеляза още Стойчев. „Не можеш да каниш в хола си гости, които ще минат през коридорите, а ние сме коридорите“, коментира той.

Европейската политика не разграничи същинските бежанци от икономическите мигранти, които съставляват огромна част от потока, заяви още Кънчо Стойчев и направи паралел със САЩ, където има такова разграничение.

Не мисля, че гръцката граница може да се затвори със заграждения, прогнозира още социологът. Стойчев опроверга широко  тиражираното твърдение за най-успешния български модел за справяне с бежанците. „Десетки хиляди, не двама, не 500, не 1000, са минали през границите ни през миналата година“, заяви той.

В коментар на факта, че тези мигранти са напуснали страната и не са се задържали тук, Стойчев посочи, че това е причина както за радост, така и за плач, защото означава, че сме създали място, непривлекателно дори за бягащите от война.



#Европа #мигранти #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите