Британското разузнаване: Русия е виновна за саботажи в цяла Европа след поредица от подозрителни инциденти напоследък

Британското разузнаване: Русия е виновна за саботажи в цяла Европа след поредица от подозрителни инциденти напоследък

Pixabay

A A+ A++ A

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он сънди".

Разузнаването говори за вълна от пожари в оръжейни фабрики и свързани с военните промишлени обекти на Запад, които снабдяват Украйна. Става дума и за атаки срещу компютърни системи, дерайлиране на влакове и дори заглушаване на сателитни сигнали за граждански въздушни полети.

Снощи високопоставен британски източник по сигурността каза, че "много пожари, за които се смяташе, че са инциденти и не са свързани, се оказаха свързани".

Този източник добави, че шефовете на разузнаването са предупредили министрите, че Москва все повече наема гангстери и крайнодесни екстремисти, за да извършват атаки срещу западните интереси. Той допълни, че Русия действа по-непристойно, отколкото в миналото, като дори се насочва към доставчиците на военни униформи.

"От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни", коментира той.

Депутатът от торите Боб Сили, рускоезичен специалист по дезинформация и член на комисията по външни работи, каза, че Великобритания трябва да се събуди за заплахата, пише БНР.

Миналата седмица министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли изгони дългогодишния военен аташе на Москва и премахна дипломатическата защита от няколко имоти, собственост на Русия, използвани като шпионски бази. Клевърли каза пред парламента, че "злонамерени дейности" като изтичане на държавни документи и кибератаки срещу депутати, заедно с планирането на саботажни действия в България, Германия, Италия и Полша, "носят всички белези на умишлена кампания от Русия, предназначена да върне войната у дома" в цяла Европа и да подкопае колективна решимост да се подкрепи Украйна“.

#Британското разузнаване #саботаж #Европа #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите