САЩ обвиняват "Ислямска държава" в геноцид

САЩ обвиняват "Ислямска държава" в геноцид
БГНЕС
A A+ A++ A

"Ислямска държава" извършва геноцид срещу християни, язиди и шиити на териториите в Сирия и в Ирак, които са под неин контрол, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от световните агенции.

Той обвини групировката във военни престъпления, геноцид и етническо прочистване на тези територии. Този факт е потвърден от нейната идеология и от нейните действия, заяви Кери, цитиран от Франс прес.

Той добави, че САЩ ще направят всичко възможно групировката да понесе отговорност за своите действия, допълва Ройтерс. Важно е да наречем с точното име престъпленията на ИД, но по-съществено е да спрем тези престъпления, заяви Кери, като напомни, че групировката е била отблъсната от 40 процента от територията, която контролираше в Ирак, и от 20 процента от територията, която контролираше в Сирия, отбелязва ДПА, цитирана от Дарик.

Държавният секретар призна, че САЩ и техните съюзници не са могли да документират напълно престъпленията на ИД. Известно ни е например, че през август 2014 г. ИД изби хиляди язиди и обсади десетки хиляди в планината Синджар. Ясно е, че без нашата намеса тези хора щяха да бъдат подложени на мъчения, каза Кери.

Като друг пример за жестокостите на ИД, Кери посочи масовите екзекуции на християни в Мосул и на други места само заради вярата им. Той добави, че групировката е превърнала в сексуални робини християнки - жени и момичета.
Дефинирането на престъпленията на групировката като геноцид ще има юридически последствия на международно ниво, отбелязва Франс прес. Кери реши да определи действията на ИД като геноцид след като Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие съответна резолюция.

 

#Ислямска държава #САЩ #геноцид #Джон Кери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници