Решенията на ТЕЛК вече няма да се носят на ръка в НОИ

Решенията на ТЕЛК вече няма да се носят на ръка в НОИ
НОИ
A A+ A++ A

С друго изменение се съкращава с един месец срокът, в който лицата, подали заявление за отпускане на пенсия с нередовни или липсващи документи, са длъжни да отстранят нередностите. Досега срокът беше два месеца, а за напред ще е само един.

Спрямо пенсиите, за които се прилага международен договор, срокът за отстраняване на нередностите е 2 месеца.

Правителството одобри промени в още пет други наредби.

С измененията в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица изрично се посочва, че видът на осигуряването може да се променя от самоосигуряващите се веднъж годишно. Това става с подаване на декларация по утвърден образец от 1 до 31 януари на съответната календарна година.

В Наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица се уреждат случаите, при които безработният представи документи от чужда държава, които са непълни. Докато празнотите се уточняват служебно между институциите, безработният ще получава обезщетение, изчислбено според наличните документи.

Изменят се и приложенията към Наредбата във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване, в сила от 1 януари 2016 г., съгласно които могат да получават парични обезщетения за безработица само хора, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в България или пенсия за старост в друга държава.

В Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване се конкретизират условията за отпускане на парична помощ при смърт. Уточнява се, че за да бъде отпусната парична помощ при смърт на самоосигуряващо се лице е необходимо да са внесени дължимите осигурителни вноски за последния месец, за който е изтекъл срокът за внасянето им.

 

#НОИ #ТЕЛК комисии #инвалидност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници