The Independent: В очакване на обяснения след касапницата в Саудитска Арабия

The Independent: В очакване на обяснения след касапницата в Саудитска Арабия
В Йемен тачат екзекутирания в Саудитска Арабия шейх Нимр Бакр ал Нимр. / БГНЕС
A A+ A++ A

Склонността на Саудитска Арабия към рязане на глави – общо 47, включително на шиитския теолог шейх Нимр Бакр ал Нимр, последвано от оправдаване на екзекуциите с Корана - беше достойно за ИД. Може би това е най-важното. Тази необикновена кървава баня в земята на сунитската мюсюлманска монархия Ал Сауд – определено предназначен да вбеси иранците и целия шиитски свят - повторно сектанизира религиозния конфликт, за да насърчи това, което ИД е правила толкова много. Всичко, което е липсва, е видеото от обезглавяването - макар 158-те обезглавявания в кралството през миналата година да са изцяло в синхрон с учението на уахабизма на "Ислямска държава". Фразата на Макбет "кръвта ще доведе до още кръв" със сигурност се отнася за саудитците, чиято "война срещу тероризма", изглежда, сега оправдава всяко количество пролята кръв, както сунитска, така и шиитска. Но колко често ангелите на Всемилостивия Бог се явяват пред настоящия саудитски вътрешен министър принц Мохамед бин Найеф?

За шейх Нимр не става дума просто за старо предчувствие. Той прекарва години като учен в Техеран и Сирия, бил е почитан шиитски водач на петъчните молитви в саудитската Източна провинция, и човек, който остана настрана от политическите партии, но поиска свободни избори, и бил редовно задържан и измъчван – за негова собствена сметка - за противопоставяне на сунитското уахабитско саудитско правителство. Шейх Нимр каза, че думите са по-силни от насилие.

Странното внушение на властите, че не е имало нищо сектантско при тази най-нова кървава баня – с основанието, че те обезглавиха както сунити, така и шиити - е класическа реторика на ИД. В крайна сметка, ИД реже главите на сунитските "вероотстъпници" и сунитските сирийски и иракски войници също толкова лесно, колкото коли шиити. Шейх Нимр би бил третиран по абсолютно същия начин от главорезите на "Ислямска държава", както беше от саудитците - макар и без подигравките на псевдо-правен съдебен процес, до който шейх Нимр беше допуснат, и от който Амнести се оплака.

Но убийствата представляват много повече от саудитска омраза към духовник, който се ликуваше при смъртта на бившия саудитска министър на вътрешните работи - бащата на Мохамед бин Найеф, престолонаследника принц Найеф Абдул Азиз ал Сауд - с надеждата, че той ще бъде "изяден от червеи и ще изпита мъченията на ада в гроба си ".

Екзекутирането на Нимр ще даде нов тласък на бунта на хутите в Йемен, където саудитците нахлуха и бомбардираха тази година в опит да унищожат шиитската власт там. Това вбеси мнозинството шиити в управлявания от сунити Бахрейн. И духовниците в Иран вече заявиха, че обезглавяването ще предизвика свалянето на саудитското кралско семейство. Той също така ще представи пред Запада възможно най-смущаващия близкоизточен проблем: постоянната необходимост от подлизурство и унижение пред богатите и автократични монарси на Персийския залива, докато нежно се изразява тяхното безпокойство в гротескната касапница, която саудитските съдилища просто сервираха на враговете на кралството.

Ако ИД отрежат главите на сунити и шиити в Рака, особено на будещ безпокойство шиитски свещеник като шейх Нимр, можем да бъдем сигурни, че Дейвид Камерън би изразил чрез Туитър отвращението си към толкова гнусен акт. Но човекът, който свали британския флаг при смъртта на последния крал на тази абсурдна уахабитска държава , ще използва лукави думи, когато говори за това рязане на глави.

Въпреки че много мъже сунити от „Ал Кайда“ също са загубили главите си - буквално – от ръцете на саудитските палачи, във Вашингтон, а и в европейските столици ще бъде поставен въпросът: не се ли опитват саудитците да унищожат иранското ядрено споразумението, като накарат западните си съюзници да подкрепят тези най-новите безобразия?

В света, в който живеят, в който младоликият министър на отбраната, който нахлу в Йемен и до крайна степен ненавижда министъра на вътрешните работи - саудитците все още са славославени за "антитерористичната“ коалиция от 34 до голяма степен сунитски нации, които, според всеобщото мнение, формират легион на мюсюлманите, противопоставящи се на "тероризма".

Определено екзекуциите бяха необичаен саудитски начин за посрещане на новата година – ако не и толкова зрелищен като фойерверките в Дубай, които отидоха напред в новините заедно с изгарянето на един от най-добрите хотели в емирството. Извън политическите последствия, обаче, има един очевиден въпрос, който трябва да бъде зададен – в самия арабски свят – за самопрославящия се Дом на Сауд: Не са ли полудели владетелите на кралството?

...............

Коментарът на Робърт Фиск е отпечатан в The Independent.



 

 

 









#Саудитска Арабия #екзекуция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници