Япония внася още 60 млрд. долара в МВФ?

Япония внася още 60 млрд. долара в МВФ?
Япония може да увеличи финансовия си принос в Международния валутен фонд с още 60 млрд. долара, за да помогне за преодоляването на дълговата криза в Европа. Снимка: actmedia.eu
A A+ A++ A

Япония може да увеличи финансовия си принос в Международния валутен фонд с още 60 млрд. долара, за да помогне за преодоляването на дълговата криза в Европа.

В момента Токио преговаря с други важни членки на МВФ като Китай и някои европейски страни за финализиране на евентуалния им принос. Информацията е на агенция „Киодо”, която цитира неназован правителствен източник, предаде БГНЕС.

Това става дни преди срещата на министрите на финансите на Групата на двадесетте (Г20), насрочена за 19 и 20 април във Вашингтон, уточнява „Киодо”.

Япония е вторият акционер в МВФ след САЩ. През януари МВФ обяви, че за справяне с европейската криза на дълга търси необходимите суми, за да увеличи с 500 млрд. долара заемните си възможности, което според счетоводните правила на фонда изисква да се съберат 600 млрд.

Засега единственият твърд ангажимент е от страна на еврозоната, която обеща 150 милиарда евро (198 млрд. долара) през декември.

Първият акционер в МВФ – САЩ не желаят да дадат своята лепта. Страни като Япония, Канада и бързо развиващите се икономики начело с Китай още не са решили с какви суми да участват.

Въпросът ще се разисква на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г20 във Вашингтон на 20 април и на семестриалната сесия на фонда след това.

#Япония #Международния валутен фонд #МВФ #Европа #дългова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници