Томислав Дончев: Не искаме ''горещи точки'' тип Италия и Гърция

Томислав Дончев: Не искаме ''горещи точки'' тип Италия и Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По темата за "горещите точки" за регистрация и настаняване на бежанци Томислав Дончев потвърди, че никой не иска  да имаме горещи точки: тип Гърция и Италия. Той направи изявлението в предаване на  БНР. 

''Искаме да се знае , че имаме проблем. Ако искаме да решим въпроса с бежанците трябва да търсим първопричините, разходите, които се правят би трябвало да отидат в лагери, буферни зони до самият конфликт.

Когато говорим за каквато и да било тип точка, нейната цел не е да привлича бежанци, а да обслужва така или иначе съществуващия поток. Ние като държава-членка трябва да направим определени процедури по регистрацията - необходими са институции и разходи. В този смисъл точки в България съществуват и в момента. Не знам каква беше причината за образуване на такава обществена сензация,'' коментира Дончев.

Половинмилиардна Европа е най-голямата икономика на света.  Но трудно и бавно се взимат политическите решения. За пример Дончев посочи  кризата с Гърция. И тук опираме до един основен въпрос - доколко Европа ни е необходима?

''Европа не би следвало да се държи като зрител на тези процеси и да разсъждаваме само и единствено как ще обслужваме бежанците и по какъв начин ще се погрижим за тази хуманитарна криза, която  засяга  почти само Европа. Кризата ще се реши с повече Европа,'' смята Дончев.

По отношение на финансирането на  справянето с кризата Дончев каза: не бих искал да допускам, че от т.нар. "национални портфейли", това са парите, които получава всяка държава-членка по оперативните програми, че този пакет подлежи на преразглеждане. Ако се търсят резерви в европейския бюджет, те вероятно ще бъдат от други пера.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че всеки момент ще станат ясни фирмите, които ще отпечатват бюлетините и изборните книжа. Дончев е натоварен от правителството с отговорността за цялостната организация на местните избори и на националния референдум на 25 октомври.

#Томислав Дончев #''горещи точки'' #ЕС #бежанци #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници