45 000 полицаи пазят папата в Ню Йорк

45 000 полицаи пазят папата в Ню Йорк
A A+ A++ A

За безопасността на папа Франциск в Ню Йорк на 24-25 септември, където той ще говори на срещата на върха на ООН, ще се грижат 45 000 полицаи и охранители, предаде Си Ен Ен.

Десет месеца преди посещението, лицата, отговарящи за сигурността, обмислили всички възможни варианти – от заплахата от стрелба до използването на отровни химикали и спиране на асансьор във висока сграда, съобщи бившият служител на тайните служби на САЩ Дейв Уилкинсън.

„Постоянната връзка между всички страни е ключът към успеха в операцията по сигурността“, каза той, добавяйки, че са предвидени мерки за сигурност като създаването на „буферна зона“, докато папа Франциск е сред тълпата от вярващи.

Папа Франциск пристигна в Съединените щати за шестдневна визита. На летището на военновъздушната база "Андрюс" край Вашингтон той бе приветстван от президента Барак Обама, вицепрезидента Джо Байдън и техните съпруги.

Сред посрещачите бяха още дъщерите на президента Обама, църковни лица, както и деца, избрани от католическо училище от региона на Вашингтон. На пистата са се чували множество възгласи "Добре дошли в САЩ" и "Благодарим ти, Обама!"

Това е първото посещение на главата на римокатолическата църква в Съединените щати. По време на натоварената си програма 78-годишния понтиф ще посети Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия. Визитата на Франциск е историческа, защото в четвъртък той ще стане първият папа, който изнася реч пред Конгреса.

Лидерът на католическата общност пристигна в САЩ от Куба, където говори пред хиляди по време на първата си меса в региона. Също в Куба той има ауиденция с президента Раул Кастро и с Фидел Кастро.

Очаква се пред американските законодатели папа Франциск да не говори за вдигане на ембаргото срещу Куба. Предполага се, че в словото си той ще се застъпи за повече мултинационални споразумения, като се има предвид, че е един от привържениците на договора за ядрената програма на Иран. Други акценти могат да бъдат равенството в заплащането и климатичните промени.

#папа Франциск #Барак Обама #Куба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници