Ципрас запазва за финансите и дипломацията предишните си министри

Ципрас запазва за финансите и дипломацията предишните си министри
A A+ A++ A

Новото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас не изненада с големи промени, както прогнозираха политическите наблюдатели. На най-важните постове - за финансите и дипломацията, остават министрите от първото правителство на СИРИЗА.

Евклидис Цакалотос пак става министър на финансите на Гърция, обяви правителственият говорител Олга Геровасили минути след полунощ. Той заемаше поста в предишния коалиционен кабинет на СИРИЗА и "Независими гърци" /АНЕЛ/.

Негов заместник, който ще отговаря за хазната, ще бъде ръководителят на преговорния екип и финансов министър в служебното правителство – Гиоргос Хулиаракис. Той замества Димитрис Мардас, който обаче ще бъде зам.-министър във външното министерство.

„Катимерини” отбелязва, че във вторник, когато се водеха преговорите за новия кабинет, в Гърция се разпространяваха различни слухове за състава му. Един от тях гласеше, че Хулиаракис ще оглави ново министерство, което ще бъде отговорно за координацията на правителството и кредиторите за изпълнението на спасителната програма. В новия кабинет обаче няма подобен пост.

Постът си запазва и енергийният министър Панос Скурлетис. България очаква от него да се активизира и да постави подписа си под окончателното инвестиционно решение за газовата връзка "Комотини - Стара Загора", отбелязва Инвестор.бг.

Цакалотос е познат на партньорите на Гърция в ЕС и МВФ - много седмици води с тях трудни преговори по третата кредитна програма в размер до 86 милиарда евро. Сега той, заедно с икономическия екип на правителството, ще трябва да осъществява реформите, предвидени в програмата.

Външен министър остава Никос Коциас, а лидерът на коалиционния партньор АНЕЛ – Панос Каменос, ще запази поста си на министър на отбраната.

„Независимите гърци” ще имат още двама представители в кабинета – Теренс Куик ще бъде зам.- министър по държавната администрация, а Елена Кунтура ще отговаря за туризма. Министър на държавната администрация остава близкият съратник на Алексис Ципрас Никос Папас. 

С малки промени и без изненади е съставът на втория кабинет на новия стар премиер на Гърция Алексис Ципрас, посочва англоезичното издание на „Катимерини”. „Та неа” допълва, че обявяването се е забавило с часове заради пазарлъци за министерски кресла в коалицията, която формира новото парламентарно мнозинство, макар и парламентът още да не е свикан.

Министерското кресло запазва още икономическият министър Гиоргос Статакис, който също имаше водеща роля в преговорите с Тройката. В икономическото министерство ще има двама нови зам.-министри – Алексис Харстис ще отговаря за управлението на субсидиите от ЕС, а Теодора Цакри – за индустрията.

В новия кабинет на Ципрас ще има и още един министър от служебния кабинет – Янис Музалас, който ще получи ролята на министър по миграционната политика. Припомняме, че в разговорите си със служебния премиер Василики Тану новият премиер похвали усилията на служебното правителство за справянето с бежанската вълна, което явно е спечелило и поста на Музалис.

Министрите ще се закълнат в 10:30 часа днес, а броени часове по-късно премиерът Алексис Ципрас ще замине за първото си официално посещение в Брюксел. Там той ще участва в извънредния Европейски съвет, посветен на кризата с бежанците.

Пред това обаче новият министър-председател на Гърция ще има и среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Темата не е обявена, но вероятно ще е свързана с ангажиментите на СИРИЗА по изпълнението на третия спасителен план за Атина.

 

#Алексис Ципрас #министрите #СИРИЗА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници