Ципрас ще положи клетва още тази вечер

Ципрас ще положи клетва още тази вечер
Алексис Ципрас Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас полага клетва тази вечер. Той ще се срещне с президента Пракопис Павлопулос, който ще му връчи мандат за съставяне на коалиционно правителство с дясната партия „Независими гърци“.

Очаква се новото правителство да бъде съставено много бързо, тъй като досегашният коалиционен партньор на СИРИЗА, дясната партия „Независими гърци”, получава 10 места и вече обяви готовност да участва в новия кабинет. Тази коалиция има мнозинство с 155 депутатски места от 300 - членния парламент.

Предполага, че още утре новият кабинет може да е сформиран.

Започнаха консултации за евентуално сътрудничество и със социалистическата ПАСОК. Лявата партия Реката също обещава подкрепа на СИРИЗА в парламента, но без да участва в правителството.

Консерваторите от Нова Демокрация категорично отказват сътрудничество с радикалната левица.

„Очаква ни път, изпълнен с борба и тежка работа", писа Ципрас в „Туитър", след като стана ясно, че партията му печели предсрочните избори.

По-рано говорител на партията заяви, че СИРИЗА ще сформира правителство в следващите три дни.

С удържането на популярността на СИРИЗА дори след раздялата с шумната лява фракция, премиерът се затвърди като единственият голям политически играч в гръцката политика, но това в значителна степен се дължи на некомпетентността на опонентите му коментира Волфанго Пиколи от Teneo Intelligence.

Очаква се СИРИЗА да получи 145 места в парламента, като за мнозинство са й нужни 151. „Нова демокрация” има 75 места, „Златна зора” -19, ПАСОК – 17, Комунистическата партия – 14, „Потами” – 11, „Независими гърци” – 10 и Центристката партия – 9.

#Гърция #Ципрас #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници