Корекция: ГЕРБ и РБ са на една позиция за квотите във ВСС

Корекция: ГЕРБ и РБ са на една позиция за квотите във ВСС
A A+ A++ A

ГЕРБ и Реформаторският блок са на една позиция за квотите във ВСС. Това обяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев, след като разговаря в НС с колегата си от ГЕРБ Цветан Цветанов.

По-рано днес Кънев заплаши, че ако договорената през юли подкрепа за конституционната реформа не се спази, Реформаторите ще излязат от мнозинството, подкрепящо управлението.

"Често си говорим с Цветанов, все пак сме лидери на групите на мнозинството, така че ако не си говорим, сме закъсали нещо", каза след срещата Радан Кънев. И добави, че по отношение на позициите на двете сили за квотите във ВСС няма причина никой нищо да смекчава.

Председателят на ПГ на ГЕРБ потвърди, че нямат различия с партньорите си от РБ.

"Когато говорим помежду си, нямаме никакви различия, когато излезем навън и всеки даде различните си интерпретации, тогава вече се получават малко различни мнения и позиции", отбеляза Цветанов.

За напускане на коалицията не е говорено на този етап. "Но смятам, че ако след местните избори решат да излязат, е техен въпрос", добави зам.-председателят на ГЕРБ.

"За постигнатия през юли компромис с ДПС тонът винаги ще бъде ултимативен, но не мисля, че има причини да се тревожим, не виждам някой да иска да отстъпва от това, което беше постигнато през юли", каза Кънев. Той не виждал основание за драматизъм.

"Аз много харесах това, което каза днес г-н Цветанов, че правосъдният министър е двигателят на реформата, аз съм стоял до него във всеки един момент и е естествено неговата преценка да е най-съществената" - така Кънев отговори на въпрос каква ще бъде следващата реакция, ако Венецианската комисия, която тази седмица беше у нас, все пак се изкаже за промяна на разпределението в колегиите. Личната му позиция била непроменима.

ГЕРБ ще се съобрази със становището на Венецианската комисия, каза Цветан Цветанов. Това обаче по думите му може да отвори темата за разговори, за допълнителен дебат между първото и второто четене на промените в конституцията.

"За мен е важно, че в сряда, когато промените влязат в пленарната зала, ще можем действително да се консолидираме, да дадем политическата си подкрепа за конституционните промени и между двете четения да изчистим някои детайли, които не променят философията и концепцията на промените в основния закон", подчерта председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

#Радан Кънев #Цветан Цветанов #ВСС #квоти #Венецианската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници