Сирия иска помощ от Русия във войната с бунтовниците

Сирия иска помощ от Русия във войната с бунтовниците
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийският външен министър Уалид Муалем съобщи че страната ще поиска помощ от Русия в борбата с бунтовниците, предаде ''Ройтерс''. По думите му, обаче, сега в Сирия няма руски бойни части.

''Не се водят съвместни сражения с участието на руски войски, но ако решим, че има нужда от това, ще проучим този въпрос и ще отправим искане,'' заяви Муалем за сирийската държавна телевизия. Той разговаря в Дамаск със специалния пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура, цитиран от БНР.

Предвижда се представители на режима в Дамаск да преговарят с представители на три опозиционни групировки за постигане на споразумение за спиране на гражданската война. Експертите ще започнат работа в Женева в началото на октомври.

Същевременно стана ясно, че правителството на САЩ възнамерява да преразгледа неуспешните си усилия да обучи хиляди умерени сирийски бунтовници, които да се включат в боевете срещу групировката "Ислямска държава", съобщи Асошиейтед прес.

Вашингтон предвижда вместо да обучава бунтовниците за боеве на фронтовата линия, да подготвя малки групи, които да се включват в по-големите кюрдски и арабски сили в Североизточна Сирия. Освен това, Пентагонът значително ще намали броя на обучаваните бунтовници - от първоначално планираните 5400 на година до едва 500. АП коментира, че промяната е признание от страна на САЩ, че сегашният подход не работи.

#Сирия #Русия #войници #САЩ #Уалид Муалем #ООН #Стафан де Мистура #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници