Бившата топлоцентрала на НДК става пространство за независими изкуства

Бившата топлоцентрала на НДК става пространство за независими изкуства
Снимка: Михаил Новаков
A A+ A++ A

Бившата топлоцентрала на НДК вече е пространство за изкуство. На 19 септември от 16.30 ч. може да разгледате проекта, обединен под името „Пространство през промяна“. Ще бъдат предсатвени три експертни модела, три възможни сценарии за бъдещото развитие на творческото пространство.

На срещата ще присъстват кметът на София – Йорданка Фандъкова, Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СО, представител на НАГ, Зелени системи и ОП Паркове, представители на АСТ – Асоциация за свободен театър, артисти, архитекти, дизайнери, културни мениджъри и представители на неправителствени организации, работили по проектите.

На входа на т.нар. кучешки парк, в непосредствена близост до центъра на София, се намира едно изоставено пространство, загубило отдавна функцията си да произвежда топлина. Днес там има две отделни, полуразрушени, просторни помещения, дупки, счупени стъкла и мръсотия.
Скрито сред дървета, тихо, занемарено и забравено място. Това е бившата топлоцентрала на НДК, която има шанс да се превърне в първото голямо пространство за независими съвременни изкуства в града.

Сградата е разположена в Южния парк, в частта между булевардите България, Черни връх, Арсеналски и Петко Каравелов. През последната година няколко творчески организации обединиха усилия, за да може пространството да бъде припознато като потенциална основа за дългоочаквания център за съвременни изкуства. Това е осезаема липса за една европейска столица.

Една от основните цели заложени още с основаването на Асоциацията за свободен театър, както и на други неправителствени организации, свързани с независимите изпълнителски изкуства, е активната работа по създаването на автономно пространство за съвременни сценични изкуства. Практиката показва, че подобни места в Европа се развиват изключително успешно, много често те съживяват изоставени райони и полуразрушени сгради, често допринасят за имиджа на града, в който се намират, като привличат вниманието на чуждестранни партньори и публика.

Проектът „Пространство през промяна“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма Европа, 2015 г. 

#топлоцентрала #изкуство #проект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници