Отлагат "Турски поток" заради политическата криза в страната

Отлагат "Турски поток" заради политическата криза в страната
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Датата за започване на проекта „Турски поток“ е отложена поради политическата криза в Турция, заяви заместник-шефът на „Газпром“ Александър Медведев, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„Не можем да се придвижим напред в преговорите за момента. Русия постави преговарянето по намаляването на цените на газта като работа на „Газпром“ и турската компания БОТАШ като необходимо условие за проекта „Турски поток“. Но ние гледаме на това като на начален етап. Тъй като в Турция не беше сформирано правителство след изборите през юни, разговорите засега са замразени. Страните не са приключили преговорите, но засега ги замразиха“, каза пред в. „Хюриет“ миналата седмица заместник-секретарят на министерство на енергетиката Сефа Садък Айтекин.
Той отбеляза, че Турция е увеличила искането си за поевтиняване на газта от около 6% на 10,25%.

Служебният министър на енергетиката Али Реза Алабоюн също не вижда възможност Русия и Турция да стигнат до споразумение преди сформирането на ново правителство в Турция.

Руският министър на енергетиката Александър Новак каза в телевизионно интервю, че изграждането на първия етап от „Турски поток“ трябваше да започне в края на юли.

#"Турски поток" #Газпром #Александър Медведев #Турция #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници