Япония връща в океана почистена от радиация вода от реакторите във Фукушима

Япония връща в океана почистена от радиация вода от реакторите във Фукушима
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Водата, заразена с радиоактивни частици от разрушената електроцентрала във Фукушима, вече се излива в океана. Това стана възможно, след като японски специалисти са открили начин да намалят значително съдържанието на радиоактивни отпадъци, съобщи операторът ТЕПКО (Tokyo Electric Power).

В океана вече са излети 850 тона подпочвени води, чието изпомпване започна миналата година. Според нормите, радиоактивността на водата не трябва да превишава 1,5 хиляди бекерела на литър, а японските специалисти са успели да я намалят до 330-600 бекерела на литър.

Планира се по този начин в морето да попаднат около 4 хиляди тона дезактивирани течности. По-рано ТЕПКО успя, след трудни преговори, да получи съгласие за това от местната рибарска асоциация.

Проблемът с натрупването на радиоактивна вода е един от най-сериозните за ликвидаторите на аварията на АЕЦ „Фукушима 1”. Количеството радоактивна вода се увеличава с около 300 тона на ден.

Това става по следната схема: подпочвените води попадат в разрушената основа на реакторите и там се смесват с течност, която е с много високо ниво на радиоактивност. В ТЕПКО смятат да намалят този обем два пъти за сметка на изпомпване и изхвърляне на пречистена вода в океана.

Разрушителното земетресение от 11 март 2011 година стана причина за висока вълна цунами край североизточното крайбрежие на главния остров от архипелага Хоншу. Тогава загинаха над 18 хиляди души.

Япония овладя технологичната катастрофа, но възстановяването на нормалните условия в зоната около повредените реактори ще отнеме десетки години.

#Япония #Фукушима #Хоншу #електроцентрала #океан #вода #отпадъци #ТЕПКО #подпочвени води

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници