Заводът за отпадъците в София ще заработи от понеделник

Заводът за отпадъците в София ще заработи от понеделник
A A+ A++ A

Делят ни вече само часове до пускането на дългоочакваната инсталация за преработка на отпадъците в София. За официалния пуск потвърждение даде кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя увери, че това няма да се отрази на такса смет за жителите на града.

В предаването "Седмицата" на Дарик Фандъкова припомни, че 84 на сто от стойността не проекта е безвъзмездна и затова разходите за работата на завода не могат да се причина за повишаване на такса смет.

Инсталацията за преработка на битови отпадъци с производство на RDF гориво вече има акт 16, удостоверение за ползване и е минала 72-часовите проби успешно. Засега капацитетът позволява да се обработват отпадъците само от София, но технологично е възможно вбъдеще инсталацията да се разшири.

София има модерна, цялостна система за преработка на битовите отпадъци, която гарантира над 50 на сто рециклиране на отпадъците. 345 млн. лв. е стойността на цялата система от три елемента за управление на отпадъците. Само за инсталацията са дадени 218 млн. лв., посочи Фандъкова.

Паралелно с това е започнала рекултивация на съществуващите сметища.

 

#завод #отпадъци #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »