Европейският съд: Пътуването до работа също е труд

Европейският съд: Пътуването до работа също е труд
A A+ A++ A

Съдебен прецедент може да промени работното ни време. Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че пътуването до работа също е труд, който трябва да бъде заплатен, съобщи Нова тв.

Ако работим по 8 часа дневно, 5 дни в седмицата и получаваме грубо 5 лева за час труд, това са 200 лева седмична заработка. Ако добавим пътуването до работното място - 1 час сутрин и още толкова вечер - дали можем към сметката да добавим още 10 часа или 50 лева?

„Трябва да си извършил нещо за работодателя, за да можеш да получиш нещо насреща”, е един от контрааргументите, споделен от работещ.

Още по-запознати с логиката на работодателя са синдикатите, които традиционно бранят интереса на служителя: „Всичко, което мога да не плащам, мога да не го плащам”, обяснява Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Има работодатели, които компенсират времето, прекарано в път, но това са случаи на индивидуални договорки между работника и фирмата.

Решението на Европейския съд съдържа важна подробност: става въпрос само за професиите без постоянен офис - рекламни и търговски представители, куриери, брокери, шофьори и социални работници. Често при тези хора работният ден започва в момента, в който излязат от дома.

#Труд #синдикатите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници