Бисер Петков прогнозира сериозно повишаване на цената на труда в България

Бисер Петков прогнозира сериозно повишаване на цената на труда в България
A A+ A++ A

Ясно се очертава дефицит на работната сила в България – като количество и като качество. В същото време натискът от страна на търсенето на труд ще води до повишаване на цената на труда и затова доходите ще продължават да растат през тази година. Това коментира по БНТ социалният министър Бисер Петков.

По-високата минимална работна заплата и по-високите заплати, за които е осигурено финансиране в обществените сектори, както и нагласите на работодателите в частния сектор да повишават заплатите, ще доведе до значително повишаване на доходите през 2018 година, коментира министърът на труда.

Синдикати и работодатели предвиждат 10-12% ръст на заплатите.

В сърцевината на европейската политика е кохезионната политика и затова позицията на България, ясно изразена в началото на председателството е, че тази политика трябва да продължи, коментира Бисер Петков. По думите му сближаването между държавите членки, включително и по отношение на равнището на доходите, трябва да продължи.

Относно концепцията за изплащане на пенсии и за регламениране на втория пенсионен стълб Бисер Петков каза, че е постигнато съгласие пенсионните дружества да могат да предлагат на своите клиенти възможност за избор между няколко пенсионни продукта. Основният продукт трябва да бъде пожизнена пенсия. 

Във връзка с Българското европредседателство Бисер Петков заяви, че в София е предвидено провеждането на 23 събития и няколко конференции на високо ниво, в които ще се поставят важни за ЕС въпроси като бъдещето на труда и социалната икономика. Като председателстващ Съвета на министрите в областта на труда и социалните въпроси има важни 14 досиета, по които се очаква България да постигне напредък, казаминистърът.

Бисер Петков обяви, че в началото на следващата седмица в ЕП започва междуинституционалният разговор по Директивата за командированите работници и Директивата за координацията на системите за социална сигурност, както и за новата Директива, която е за постигане на по-добър баланс между личния и професионалния живот на родителите.

Основният приоритет в нашата област е прилагането на европейския стълб за социални права, който беше приет през ноември, каза Бисер Петков.

#дефицит #Труд #Бисер Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »