ЕС: Пътуването преди и по време на работа трябва да се включи в работното време

ЕС: Пътуването преди и по време на работа трябва да се включи в работното време
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Времето, прекарано в пътуване до и от първите и последните задачи на работниците без фиксиран офис трябва да се счита за работно време, постанови Европейският съд, предаде Би Би Си.

В момента много работодатели се възползват от възможността да не включват времето за транспорт в работния график. Такива са работодателите на социални работници и медицински персонал, които посещават пациенти по домовете, както и ръководителите на техници на повикване, търговски представители и други, които може да са в нарушение на разпоредбите за работното време в Европейския съюз.

Като отговор се очаква или компаниите да намалят работното време на служителите си, или да започнат да заплащат за извънреден труд.

Съдът заяви, че решението има за цел да защити "здравето и безопасността" на работниците, както е заложено и в директивата на Европейския съюз за работното време.

Една от основните цели е да се гарантира, че нито един служител в ЕС не е задължен да работи повече от средно 48 часа на седмица. 

Проблемът с ненормираното работно време нашумя след като компанията ''Тайко'', оперираща в Испания затвори свой офис и служителите бяха принудени да пътуват с часове до новото работно място.

#ЕС #съд #работно време #здраве #безопасност #Европейски съюз #търговски представители #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници