Хиляди бойци на "Ислямска държава" са в ЕС като бежанци

Хиляди бойци на "Ислямска държава" са в ЕС като бежанци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от четири хиляди бойци на „Ислямска държава“ са влезли на територията на Европейския съюз като бежанци, съобщава британският вестник „Дейли експрес”.

Джихадистите са преминали през сирийско-турската граница.

През май бе съобщено, че бойци на "Ислямска държава" попадат в Европа като бежанци, прекарвани от кантрабандисти през Средизамно море. Либийският правителствен съветник Абдул Басит Харун съобщи, че бойците използват "лодки за своите хора, които искат да изпратят в Европа и европейската полиция не знае кой е член на ИД и кой - обикновен бежанец".

По информация на македонски медии хиляди бежанци, влизащи в страната през Гърция и Сърбия, са бойци на „Ислямска държава”, които се възползват от занижения контрол и хаоса, който цари.

Интерпол следи някои отсвързаните с джихадистката групировка мъже, но броят им остава неясен. Членове на Ал Кайда, Ислямска държава, Ал Нусра и още няколко екстремистки групировки са успели да преодолеят границите с фалшиви паспорти.

Един от главатарите на Ислямска държава дори гордо изпрати своя снимка на гръцка територия, където е свалил бойното снаряжение и е обръснал огромната си брада. На фотосите той напълно се е трансформирал - носи зелена тениска с надпис "Благодаря" и слънчеви очила.

От началото на гражданската война в Сирия броят на бежанците достигнали Турция е достигнал до 1.5 млн. души. От пристанищните градове Измир и Мерсин хиляди бежанци се отправят на опасно плаване по Средиземно море, за да достигнат Италия.

#ислямска държава #Турция #бежанци #Сирия #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници