Ето какво предстои на тържествата по случай Съединението

Ето какво предстои на тържествата по случай Съединението
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пловдив днес е център на събитията при отбелязването на 130-а годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица".

След тържествения молебен на излизане от храма пловдивският митрополит Николай поздрави всички присъстващи, съобщи БНР.

По късно днес в центъра на града членовете на пловдивския комитет „Родолюбие” ще направят възстановка на част от събитията , свързани със Съединението.

''След като в годините назад народът ни е успявал да съхрани единството си и е преодолявал изкуствените разделения, вярвам, че и днес българите имаме мъдростта да ценим повече това, което ни обединява, отколкото ни разделя. Като помним и пазим завета на предците ни, можем уверено и с общи усилия да работим, за да бъде страната ни стабилна и просперираща,'' каза Бойко Борисов в изявление, посветено на празника.

Кулминацията на празника традиционно ще бъде тържествената заря-проверка пред паметника на площад „Съединение”, на която ще присъства президентът Росен Плевнелиев. Преди официалната церемония в Музея на Съединението  ще  бъде открита изложбата „Съхранената памет на Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции.

За пловдивчани,  дошли тази сутрин  в храма Света Богородица  днешният ден е един от най-значимите и светлите в българската история.

''Всеки българин трябва да се гордее с историята си и имайки предвид това, което ние сме били, и това , което сме. Аз се гордея с това, че съм българин,'' коментира един от присъстващите в интервю за БНР.

#Пловдив #честване #празник #Съединение #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #църква #молебен #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници