Нова бежанска вълна в Гърция

Нова бежанска вълна в Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нови сблъсъци между полицията и мигранти избухнаха на пристанището на Митилини на гръцкия остров Лесбос.

Полицията е била принудена да използва сила срещу афганистанците, които се опитаха да се качат на ферибота в събота вечерта, съобщава телевизионният канал Скай, цитиран от БГНЕС.

След демонстрация на пристанището около 500 афганистанци се отправиха към ферибот, който е предоставен за превоз на имигранти от островите. Те настояваха да бъдат откарани до пристанището Пирея. В същото време хората все още не са регистрирани и не е установена тяхната идентичност.

"Тези действия са причината за намесата на специалните части на полицията, които разгониха мигрантите. При сблъсъците бяха ранени четирима души, оказана им е първа помощ", съобщи телевизионният канал. От няколко дни на пристанището Митилини на остров Лесбос се намират хиляди имигранти, главно афганистанци. Точният им брой не е установен. Мигрантите опънаха стотици палатки в центъра на града и в непосредствена близост.

Междувременно, Германия се подготвя да приеме новата вълна от емигранти съвсем скоро. Само вчера на ж.п. гарата в Мюнхен са пристигнали 20 влака с хора от Близкия изток. 

 ''Доволни сме, че сме в Германия, но сме много уморени, защото беше изключително опасно. За един месец прекосихме Турция, Гърция, Сърбия и Унгария,'' съобщиха част от пристигналите, съобщава БНР.

''Взривиха магазина и дома ми. Реших да избягам от Сирия. Надявам се тук да намеря по-добър живот за себе си и семейството ми,'' сподели 37-годишен собственик на магазин от Сирия.

Като резултат, представители на управляваща коалиция в Германия се събират спешно днес, за да разпределят парични средства за провинциите, които ще се грижат за новодошлите.

Вчера канцлера Ангела Меркел заяви, че преодоляването на миграционната криза е национална задача на Германия, а правителството очаква до края на годината да получи до 800 000 молби за предоставяне на бежански статут.

#мигранти #бежанци #Гърция #ферибот #Лесбос #Германия #Ангела Меркел #статут #коалиция #Сирия #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници