Безработицата у нас през август с най-ниско ниво от 2008 г. насам

Безработицата у нас през август с най-ниско ниво от 2008 г. насам
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Безработицата в страната пада през август до 9,3 на сто - това е най-ниското ниво от 2008 година, каза пред журналисти днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Безработните са 309 781 души. В Бюрата за труда има над 15 хиляди свободни работни места - с 1500 повече от юли и с над 1100 повече спрямо август миналата година, каза Калфин.

Според Евростат равнищата на безработица у нас през юли пада с най-голям темп, допълни той. От началото на годината в българската икономика са

създадени над 170 хиляди работни места

"Ясно е, че има и закриване, но сега те са с около 44 хиляди повече от миналата година. Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук", каза Калфин.

35 060 еднодневни трудови договора са сключени в страната

"Кампанията за тези договори започна много трудно, особено в Западна България, във Враца няма още нито един", каза Калфин.

Дневно се сключват около 1000 договора. Все още не се знае колко хора е обхванала инициативата.

"С тези договори около 800 000 лева вече са влезли в икономиката, на хората са платени здравни осигуровки и за трудова злополука", поясни още социалният министър.

#Ивайло Калфин #еднодневни трудови договори #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници