Туск предупреди за разделение изток-запад по отношение на имигрантите

Туск предупреди за разделение изток-запад по отношение на имигрантите
A A+ A++ A

Туск предупреди за разделение изток-запад по отношение на имигрантите

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че разделението между западните държави членки и техните нови източни партньори усложнява усилията за решаването на задълбочаващата се имигрантска криза.

„Има разделение... между изтока и запада на ЕС. Някои държави членки мислят за ограничаване на имиграционната вълна, символизирано от унгарската (погранична) ограда“, каза Туск, цитиран от АФП.

„Други искат солидарност в защитаването на т. нар. задължителна основа за (имигрантски) квоти. Основното предизвикателство е да намерим за тях един общ, но амбициозен знаменател“, каза още той преди разговора с унгарския премиер Виктор Орбан за кризата.

Туск призова страните членки на ЕС да си разпределят 100 000 бежанци, за да облекчат натиска от миграционната вълна по границите на страните.

„Приемането на повече бежанци е важен жест на истинска солидарност. Справедливото разпределение на най-малко 100 000 бежанци сред страните от ЕС е това, от което в действителност се нуждаем”, заяви Туск на пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан.

Лидерите на ЕС отхвърлиха задължителните квоти за преразпределението на бежанци, като се съгласиха на постигнатото на срещата през юли договаряне за доброволно разпределение на 32 000 души от Сирия и Еритрея. Този брой е по-нисък от определения от ЕК през май брой от 40 000 души, отбелязва АФП.

#Доналд Туск #имигрантите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници