Рекорден брой бежанци влязоха в Унгария

Рекорден брой бежанци влязоха в Унгария
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 2 093 мигранти пресякоха границата край град Рошке. Това е най-голямото количество бежанци регистрирани за ден, обяви унгарската полиция в специално заявление, цитирано от БГНЕС.

Те са част от вълната от около 7000 бежанци, които по пътя си към ЕС бяха блокирани миналата седмица, когато Македония обяви извънредно положение и затвори част от границите си. 

Междувременно, Унгария ще започне строежа на оградата по границата си със Сърбия съвсем скоро.

Много от бежанците споделиха пред кореспонденти на Франс прес на унгарската граница, че са влезли от Сърбия, след като са се придвижвали от македонско-гръцката граница.

"В Македония бяхме два дни, сблъсъците бяха ужасни, полицията използваше оръжие и сълзотворен газ, видях бита една стара жена, парите и документите й бяха прибрани", разкри 29-програмист от иракския град Мосул, който пожела анонимност. Той заяви, че бяга от групировката "Ислямска държава".

Тази година Унгария регистрира над 100 000 лица, търсещи убежище, което е двойно повече в сравнение с миналата година. А през 2012 г. тази цифра бе само 2000 души. Броят на бежанците, влизащи в страната, скочи рязко до 1500 души на ден през август, след като правителството започна да вдига телена ограда по границата със Сърбия, за да ограничи имигрантския наплив.

Европейската комисия от своя страна гласува предоставянето на помощ в размер на 1,5 млн. евро за съдействие на бежанците и имигрантите в Македония и Сърбия.


#Унгария #бежанци #Сърбия #Мосул #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници