Меркел на посещение в бежанския лагер в Хайденау

Меркел на посещение в бежанския лагер в Хайденау
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети днес бежанския лагер в Хайденау, където в края на седмицата служители на реда пострадаха при сблъсъци с крайнодесни и неонацистки активисти.

В събота най-малко 31 полицаи бяха ранени при сблъсъци с близо 600 протестиращи срещу пристигането на нови бежанци в града. Някои от протестиращите са замеряли силите на реда с камъни и бутилки.

Вчера също пламна пожар в училищен физкултурен салон, използван за настаняване на бежанци, в град Науен, западно от столицата Берлин.

Визитата на канцлера идва и ден след като Берлин обяви, че вече няма да връща търсещи убежище емигранти от Сирия в първата страна, в която са влезли в ЕС. Именно такива са изискванията според Дъблинските разпоредби. Така Германия стана и първата страна, която на практика улесни процеса по подаване на молби за статут на бежанци, които са напуснали Сирия.

Според Европейската комисия решението на Германия е "признание на факта, че не можем да оставим страните членки по външната ни граница сами в справянето с големия брой търсещи убежище емигранти в Европа, каза по този повод вчера говорителката на ЕК Наташа Бертауд.

"Казано по-просто, Европа е в ситуация, която не е достойна за Европа", каза по-рано Меркел като призова за "диалог с хората" за това как по по-справедлив начин да бъдат преразпределени бежанците в страните от ЕС.

В същото време въпросът с емигрантите ще бъде и основна тема на предстоящата среща на лидерите на държавите от Западните Балкани, която ще се проведе утре във Виена.

#Меркел #Германия #бежанци #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници