Дишаме смъртоносен въздух

Дишаме смъртоносен въздух
A A+ A++ A

Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха, пише на сайта си EurActiv. Проблемите в България пораждат дълбока загриженост по отношение на качеството на въздуха в държавите – членки на ЕС.

От присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. България е постигнала стабилен напредък в подобряване на контрола над околната среда и приемането на правила за опазването на качеството на въздуха, водата и околната среда. Анализаторите обаче твърдят, че тези мерки остават пренебрегвани и от националните, и от европейските институции.

„Ние имаме добри закони и системи за наблюдение, но най-големият проблем е, че няма институция, която да прилага законите“, каза Георги Стефанов, експерт по климатичните промени и политики в природозащитната организация WWF.

Според експерти България заедно с други страни от ЕС се проваля в прилагането на екологичното си законодателство. Очаква се Европейската комисия да обнови своите стандарти за качество на въздуха най-късно до 2013 г.

Бедността също допринася, коментира Георги Стефанов, защото големи общности в страната са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене. Това допълнително бълва опасност от замърсяване на въздуха. Последиците от това както за България, така и за Румъния са смъртоносни. Преди тях се нарежда само Армения по данни на Програмата за развитие на ООН (UNDP). /БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници