Нов взрив разтърси Тянцзин

Нов взрив разтърси Тянцзин
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Нов взрив отекна в китайския пристанищен град Тянцзин, предаде ТАСС.

Експлозията е избухнала по време на изпълнение на задачите от подразделение на войските за радиационна, химическа и биологическа защита в пристанището.

В склада на компанията Жухай са се съхранявали няколкостотин тона натриев цианид. Според някои информации количеството било над 700 тона.

Показателите за замърсяване са превишени над пределно допустимата норма за цианиди с 50%.

Мощните взривове в района на град Тянцзин, при които се отделя токсичен натриев цианид, продължават, потвърди китайската полиция. Веществото е смъртоносно при поглъщане или вдишване, а при контакт с вода - лесно запалимо.

В петък започна  евакуация на населението от 3-километровия радиус от епицентъра на катастрофата, която отне живота на най-малко 85 души.

В Тянцзин са разположени 22 станции за наблюдение на околната среда. Пет от тях проверяват и качеството на водата. Властите потвърдиха наличието на отровния натриев цианид на мястото на експлозиите, като засега не е оповестено точното количество на веществото и дали то представлява потенциален риск за околната среда или близкия многомилионен мегаполис.  

#Тянцзин #взрив #експлозия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници