Предсрочни избори в Гърция на Гергьовден

Предсрочни избори в Гърция на Гергьовден
Пападимос ще се срещне с президента на страната Каролос Папуляс, за да му връчи предложението. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Предсрочни парламентарни избори в Гърция да се проведат на 6 май, е предложил премиерът на страната Лукас Пападимос.

Гръцкият министър-председател, който ръководи от ноември м.г. коалиционно правителство, съобщи на заседание на кабинета, че предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 6 май, съобщават местните медии, цитирани от АФП и БГНЕС.

„Препоръчвам да бъде предложено на държавния глава да разпусне парламента и да организира избори на 6 май“, заявил премиерът на заседание на правителството, съобщава държавната телевизия Нет.

Пападимос ще се срещне с президента на страната Каролос Папуляс, за да му връчи предложението.

След това държавният глава трябва да издаде съответния указ. Планирано е премиерът да направи обръщение към нацията в сряда вечерта.

Пападимос, който беше назначен за премиер на 11 ноември м.г., точно пет месеца след оставката на социалиста Георгиос Папандреу, успя да довърши деликатната операция по заличаване на част от гръцкия дълг, държан от частните кредитори на страната и не по-малко чувствителните преговори във връзка с отпускането на втори международен заем, необходим за предотвратяване на фалита.

Според последните социологически изследвания дясната партия „Нова демокрация" е фаворит за изборите, но с подкрепа между 13% и 20%, която няма да й позволи да получи мнозинство в парламента и ще я принуди да влезе в коалиция с ПАСОК или с малки партии, отбелязват аналитици.

#Гърция #избори #премиер #министър-председател #Лукас Пападимос #Каролос Папуляс #Нова демокрация #ПАСОК #Георгиос Папандреу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници