Гръцкият парламент гласува спасителен план от 85 млрд. евро

Гръцкият парламент гласува спасителен план от 85 млрд. евро
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият парламент трябва да гласува днес (14.08) споразумението с международните кредитори за трета спасителна програма в размер на 85 млрд. евро.

Демонстрации срещу мерките за икономии бяха свикани снощи пред сградата на парламента, където дебатите по новото споразумение продължиха до малките часове на днешната сутрин. 

Редица депутати от управляващата партия „Сириза“ заявиха намеренията си да не подкрепят третия спасителен план, който трябва да избави балканската държава от дефолт. Премиерът Алексис Ципрас вече предупреди, че това може да доведе до предсрочни избори.

Най-важните опозиционни партии обаче сигнализираха, че ще подкрепят споразумението. 

За днес в Брюксел е насрочена среща на министрите от еврозоната, които трябва да дадат зелена светлина на споразумението. Това накара гръцкия министър на финансите Евклидис Цакалотос да предупреди членовете на парламента да не бавят гласуването.

Освен гръцкия законодателен орган, парламентите на други страни от еврозоната трябва да гласуват спасителната програма, от която Гърция спешно се нуждае, за да изплати на 20 август 3,2 млрд. евро дълг към Европейската централна банка.

#Гърция #ЕС #Алексис Ципрас #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници