Варуфакис отсече: Новата програма за Гърция няма да проработи

Варуфакис отсече: Новата програма за Гърция няма да проработи
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият финансист номер 1 на Гърция Янис Варуфакис заяви, че третата спасителна програма за страната „няма да проработи". В интервю пред Би Би Си Варуфакис поясни, че и други преговарящи смятат същото.

„Гръцкият финансов министър...заяви много или малко същото нещо", подчерта той и добави, че германският финансов министър ще отиде в Бундестага и ще признае, че тази сделка няма да проработи. 

По-рано през деня източници на ЕС завиха пре "Билд", че правителството на Германия вярва, че споразумението между Гърция и международните кредитори за трети спасителен план е незадоволително. Остават няколко открити въпроса, отбелязва вестникът, включително ролята на Международния валутен фонд, устойчивостта на дълга и плановете за приватизация.

„Някои много важни мерки все още не са приложени и не са конкретизирани", отбелязва „Билд", цитирайки анализи на германското финансово министерство.

„Попитайте някой, който знае за гръцките финанси и ще ви кажат, че това споразумение няма да работи", добави Варуфакис. Припомняме, че в началото на миналия месец той беше заменен от настоящия финансов министър Евклид Цакалотос.

От своя страна, гръцкият премиер Алексиа Ципрас каза, че сделката ще сложи край на икономическата несигурност в Гърция.

Гърция трябва да плати 3,4 милиарда евро по дълга на Европейската централна банка до 20 август. Ако не бъде финализирана сделката до тази дата, Атина ще се нуждае от ново мостово финансиране.

#Янис Варуфакис #Гърция #Атина #Евклид Цакалотос #Германия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници