Раждането започва – какви са признаците

Раждането започва – какви са признаците
A A+ A++ A

Един от въпросите, които най-много вълнуват бременната, е как ще разбере кога настъпва раждането и какво ще й се случи.

Повечето жени, особено тези, които раждат за първи път, не забелязват някои специфични промени, които настъпват в дните преди раждането и са негови предвестници.

  1. Промяна във височината на матката. При всяка консултация лекарят определя височината на матката. Най-високо ниво матката достига през 9-и лунарен месец, а през 10-и лунарен месец височината на матката спада, което е първият признак за наближаване на раждането. Бременната съобщава за облекчаване на оплакванията от притискане в областта на ребрената дъга (по-лесно дишане). Това се дължи на спускане на плода в кухината на малкия таз. Бременната има по-чести позиви за уриниране поради притискане на пикочния мехур.
  2. Наличие на подготвителни контракции. Усещат се като неболезнени втвърдявания на корема и се дължат на повишаване чувствителността на матката към хормонални фактори. Спомагат за разтягането на долната част на матката и спускане на предлежащата част на плода.
  3. Изглаждане на пъпа. Пъпът, който в последните седмици е изпъкнал, дни преди раждането се изглажда и се явява признак за предстоящо раждане.
  4. Спадане на тегло. През последния месец околоплодната течност намалява и се установява леко спадане на теглото на бременната с до около 500 г.
  5. Засилва се влагалищното течение. Преди раждането бременната може да забележи засилване на слузестото течение, което се дължи главно на засилване активността на жлезите в маточната шийка.
  6. Бременната се „бележи“. Сигурни признаци за започващо раждане са т.нар. „бележене на бременната“ с отделяне на розово-слузеста течност, или това е отделянето на слузестата запушалка от маточната шийка.

Често раждането започва с изтичане на околоплодните води без предшестващи признаци или поне те не са били забелязани от бременната. Контракциите се считат като сигнал за започване на раждането, когато са регулярни и на интервал 10-15 минути. При честота на контракциите 3 за 10 минути и/или спукване на околоплодния мехур е необходимо бременната да постъпи в болница и под наблюдение на акушерка и лекар. Лекарят при прегледа ще установи разкритие и ще констатира започналото раждане.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници