20 г. семействата на изгорелите войници чакат възмездие

20 г. семействата на изгорелите войници чакат възмездие
Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Днес се навършват 20 години от смъртта на 14-те войници от поделение на Транспортни войски, които загинаха при катастрофа на Околовръстния път на София на връщане от строителен обект към базата им в "Обеля". Истината за трагедията остава неясна. Близките и до ден днешен смятат, че случаят е потулен.

На днешния ден преди 20 години военни полицаи спират пред дома на Атанаска Ванкова в Монтана. Съобщават й, че със сина й Ботьо Шарков е станала катастрофа: „Аз самата се усетих, че е станало нещо. И аз припаднах и после вече разбрах, че са изгорели децата и така... Ходихме до София, видяхме ги... Всяка една майка си влезе по отделно, та си ги видя...", разказва жената пред Би Ти Ви.

След време Атанаска разбира, че по камиона е стреляно, но нищо повече, защото разследването започва няколко пъти и не стига доникъде: "Никой ти не казва истината. До днешен ден не сме разбрали какво е станало. И вдигнахме ръце вече. Много ми е мъчно. Той има две дечица."

Когато загива Ботьомомиченцата му са на 1 и на 2 години. Днес са омъжени със свои деца. Помнят го само от снимките и старите видеокасети.

В тежкия инцидент е намесено името на Иво Карамански - човекът, обявил се за кръстник на българската мафия. Случаят така и не е разплетен докрай.

Председателят на комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата Юлия Симова не вярва, че виновните за трагедията ще бъдат наказани.

"За съжаление, още в началото делото беше смачкано. Три пъти то беше възобновявано, но виновни за смъртта на 14-те български момчета няма. Явно е, че паметта ни е много къса и не се отдава почит на тези 18-19-годишни момчета , които отдадоха живота си за България. Аз искам да спомена техните имена, да си помислят хората, да ги споменат и, евентуално, да ги запомнят. Това са лейтенант Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, Валери, Румен, Стоил, Павел, Даниел, Лальо, Ботьо,Андрей, Венцислав, Георги, Венцислав, Йордан. Това са момчета, които изпълниха своя дълг към държавата, но държавата не опази техния млад живот", коментира Симова пред БНР.

#войници #казарма #Атанаска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници