Македония размисли за статуята на Симеон Радев

Македония размисли за статуята на Симеон Радев
Македонското външно министерство реши да замени скулптурата на Симеон Радев (на снимката) с такава на Жан Моне. Снимка: built.mk
A A+ A++ A

Скулптурата на Симеон Радев, предназначена за новата сграда на македонското Министерство на външните работи (МВнР), ще бъде сложена в Музея на Македония в Скопие, се казва в съобщение на службата на правителството, поръчала статуята.

Според правителствената служба статуята била поставена, след като предварително е било направено проучване на списъка с личности, които ще бъдат сложени на обекта, предаде агенция „Фокус“.

След анализ било решено статуята да бъде прехвърлена в Музея на македонската борба, Музея на ВМРО и Музей на жертвите на комунизма, където имало изтъкнати личности от различни събития, оказали влияние върху събитията в Македония „без значение на тяхното историческо или държавно развитие или разбирането им за ситуацията и процесите, или контекста на тяхното деяние, по отношение на държавността и нейните атрибути“.

„На мястото на Симеон Радев ще бъде поставена фигура на Жан Моне – идеолог и основател на европейското обединение, която безплатно ще бъде изработена от компанията „Бетон“ от Скопие“, се казва още в съобщението.

По-рано беше обявено, че статуята на Симеон Радев ще бъде поставена пред македонското МвнР като част от концепция, в рамките на която на покрива на сградата ще се издигат скулптури на редица световни държавници – Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн, Петър Велики, китайския генерал Сун Дзъ, италианския политик Джузепе Мацини, историка Тукидид, британския политик Уинстън Чърчил.

Македонският вестник „Дневник“ коментира, че Симеон Радев е известен български публицист, историк и дипломат, подписал Букурещкия мирен договор, с който е разделена Македония.

#Симеон Радев #скулптура #статуя #Министерство на външните работи #МВнР #Скопие #Македония #Жан Моне #Бетон #Джордж Вашингтон #Ейбрахам Линкълн #Сун Дзъ #Уинстън Чърчил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници