Тристранката прие промените за отпуските и работното време

Тристранката прие промените за отпуските и работното време
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри предложенията за промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след края на заседанието.

С малки възражения беше одобрено предложението работодателят да няма задължение да информира синдикатите при удължено работно време на служителите си, както и работодателят да уведомява писмено всеки работник колко отпуска му остава.

Работодателите се обявиха против изискването писмено да информират всяка година до 31 януари работниците за размера на годишния им отпуск. Според тях това задължение замества отпадналото изискване да правят графици на отпуските.

Георги Шиваров от БСК посочи, че при големите предприятия това изискване ще затрудни администрацията, предаде БТА.

"Всеки работодател е длъжен, когато работник поиска справка от трудовото досие - каквато и да било, да я получи", уточни министър Калфин. 

Той посочи, че писменото уведомяване може да има различна форма и не е казано, че трябва да бъде само на хартиен носител. "Не мисля, че това би затруднило значително работодателите, по-скоро ще запази информираността на всеки служител", каза още Ивайло Калфин.

От КТ "Подкрепа" поискаха синдикатите и представители на работниците и служители да бъдат информирани, когато се налага удължаване на работното време. Според работодателите и вицепремиера тази възможност и сега съществува в разпоредби на Кодекса на труда.

Работещите на дневни трудови договори няма да губят правото на социални помощи, решиха още социалните партньори, които разгледаха промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане.

От КНСБ са категорично против това с аргумента, че предложението узаконявало системното преживяване на групи хора на "гърба на националната солидарност". Според социалния министър обаче има райони в страна, където няма нито един еднодневен трудов договор, защото хората се опасяват, че заради него ще загубят социалните си помощи.

#Тристранката #прие #промени #отпуски #работното време

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници