Георгиева: Всяко евро, вложено в превенция от бедствия, спестява щети

Георгиева: Всяко евро, вложено в превенция от бедствия, спестява щети
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската статистика показва, че всяко евро, вложено в превантивни дейности, спестява между 4 и 7 евро щети при бедствие. Това става ясно от изявление по повод една година от голямото наводнение в Мизия на зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Тя посочва, че трябва да предвиждаме бедствията и да инвестираме в подготовка за посрещането им. Трябва да се инвестира и в развитие на възможности за спасяване и възстановяване, и в превантивни мерки при изграждането на обекти и инфраструктура, и в личен план, чрез застраховки на личното имущество в рисковите райони, отбелязва Георгиева.

Превенцията и подготовката обаче трябва да станат част от мисленето на всички българи, за да не позволяваме всяко бедствие да се превръща в трагедия, подчертава още Георгиева.

В качеството си на европейски комисар за хуманитарната помощ и реакция при кризи миналата година тя посети бедстваща Мизия, припомнят от Европейската комисия.

„През тези дни само преди една година небето над Мизия се разтвори и градът преживя едно от най-големите бедствия в историята си", заявява Кристалина Георгиева. По думите й, трагедията на Мизия е докоснала много българи. По мнението й, бедствието е извадило на показ най-добрата страна на българския народ, а именно съпричастността и солидарността. Като българка самата Георгиева е била дълбоко трогната и възхитена от всеотдайността и решителността на спасителите и пожарникарите, които помагали на хората в най-тежките часове, доброволците, които с месеци чистили наводнените домове, хилядите, които дарили средства и материали на хората в Мизия, за да започнат да възстановяват живота си.

Европейският съюз също проявил солидарност като предоставил 4 милиона лева в помощ на пострадалия район.

Георгиева е категорична, че работата по възстановяване на Мизия далеч не е приключена, тъй като подобни бедствия имат тежки и дългосрочни последствия. Урокът, който можем да извлечем от тях е, че трябва да бъдем подготвени, подчерта тя.

#Кристалина Георгиева #бедствия #Мизия #помощ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници