Москов: Нямам проблем да се явя мажоритарно срещу всеки, който критикува РБ

Москов: Нямам проблем да се явя мажоритарно срещу всеки, който критикува РБ
A A+ A++ A

"Нямам проблем да се явя мажоритарно срещу всеки, който критикува РБ", каза здравният министър Петър Москов пред Нова тв. Според него в дискусиите вече надделява предизборното говорене и затова тонът на разговора между коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок се е влошил.

От това печели ДПС и затова е необходимо заздравяване на отношенията между управляващите, препоръчва Москов, който е и заместник-председател на ДСБ. Партиите в Реформаторския блок до две-три седмици трябва да се преформатират и да станат формация с единен орган на управление, посочи той.

Подкрепата на ДПС в ключови решения в парламента през последните две седмици и прехвърчалите искри между ГЕРБ и Реформаторите, довели до репликата на Цветан Цветанов за ремонт на правителството с по-малко на брой техни министри Петър Москов коментира по следния начин:

"Когато в парламента започва прехвърляне на вина. Парламентарни групи в управлението си разменят вини, което означава, че основната цел за стабилност е заменена с партийната риторика - как нашите хора да подкрепят нашите кандидати. Това изисква препотвърждаване на основните политически линии".

Все още няма правителствена криза, но проблем в отношенията има, отбеляза здравният министър. "Много обвинения има и от избирателите. Но истината е следната - когато РБ и ГЕРБ гласуват различно по една тема, кой е победителят определя ДПС. Това се случи в последните седмици".

Според Москов това е чиста математика, но и поука, която трябва да се извлече, "стига управляващите да не са просто партийни секретари, които нахъсват електората".

Москов коментира и избора на социалистката Мая Манолова за омбудсман с думите, че РБ няма вина, защото техният кандидат - досегашният обществен защитник Константин Пенчев, е загубил.

"Нали разбирате, че не може да вменявате вина на блока кой е загубил. Кой е избрал Манолова - не е РБ, оттам нататък да се смятат, пресмятат, да си снимат бюлетината", препоръча Москов.

Отпадането на два от трите въпроса на предложения от президента референдум - за задължителното гласуване и мажоритарния вот е станало по думите на Петър Москов, защото въпросът за мажоритарния вот е бил зададен лошо.

Предложението на президента не включваше точна бройка депутати, които да бъдат избирани този начин, а така в крайна сметка може после да се окаже, че само трима или десетима, посочи Москов. По думите му проблемът винаги ще е, че партийните апарати филтрират кандидатите, затова преференцията е по-добрият вариант, тоест избирателят да може да гласува дори за трийстия в листата.

Москов заяви, че няма проблем 240 депутати да се избират мажоритарно.

 

#Петър Москов #ДСБ #Реформаторския блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници