Иконата на Света Богородица отива в бургаски храм с картонен иконостас

Иконата на Света Богородица отива в бургаски храм с картонен иконостас
Снимка:port-burgas.bg
A A+ A++ A

На 1 август от Националния исторически музей с церемония ще бъде изнесена и предадена на свещеника от Бургаската енория Емилиан чудотворната икона на св. Богородица Козница, разположен край град Драма, Гърция. В нея са вградени и мощите на четирима знакови светци – св. Пантелеймон, св. Харалампий, св. Дионисий и св. Петка Българска.

От Националния исторически музей съобщиха, че иконата ще бъде изпратена в Бургас с полицейски ескорт, където около 16.30ч. ще бъде посрещната от кмета на града Димитър Николов и сливенския митрополит Йоаникий пред храма „Св. Николай Чудотворец” в стохилядния квартал „Меден рудник”.

Храмът „св. Николай” в Меден рудник е може би най-уникалния храм в България. Излят от бетон и с огромни размери (той е втория по големина в България след „Александър Невски”), той стои недовършен вече няколко години. Свещеник Емилиан обаче е изработил иконостас от картон, макрофотоси вместо икони и вече една година служи в храма.

Директорът на НИМ Божидар Димитров, който е почетен гражданин на Бургас, се надява, че Света Богородица и четиримата светии ще поразвържат кесиите на бургазлии да направят дарения, ще се довърши църквата.
 

#Бургас #НИМ #Божидар Димитров #Меден Рудник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници