Рик Санторъм се отказа от борбата за президентския пост в САЩ

Рик Санторъм се отказа от борбата за президентския пост в САЩ
Рик Санторъм – основният конкурент на Мит Ромни, обяви на пресконференция в Пенсилвания, че се оттегля от участие в първичните избори. Снимка: newsone.com
A A+ A++ A

Ултраконсервативният американски кандидат за републиканската президентска номинация и основен конкурент на Мит Ромни - Рик Санторъм, обяви на пресконференция в Пенсилвания, че се оттегля от участие в първичните избори.

„Аз се оттеглям от кампанията още от днес, но това не означава, че се отказвам да се боря, за да победим президента Барак Обама“, заяви той, цитиран от БТА.

Санторъм не обяви какви са мотивите му да се оттегли от надпреварата. Решението си той взел, след като обсъдили това с цялото семейство „около кухненската маса“.

На пресконференцията Санторъм бе придружен от съпругата си и шестте си деца. През уикенда той прекъсна предизборната си кампания заради болната си дъщеря.

„Тя е истински боец“, подчерта бившият сенатор от Пенсилвания.

3-годишната Изабела Санторъм беше приета в болница в петък. Тя вече е изписана от клиниката. Изабела страда от Синдрома на Едуардс, рядка хромозомна аномалия. Повечето от децата, страдащи от това заболяване, умират преди една годинка.

По време на срещи с избиратели Санторъм, който е ревностен католик, често е говорил за дъщеричката си. През 1996 г. неговият син Гейбриъл почина малко след преждевременното си раждане.

Рик Санторъм е юрист по образование и до последния момент се очертаваше като най-сериозен опонент на фаворита Мит Ромни.

Санторъм бе противник на нелегалната имиграция, на абортите, еднополовите бракове и на отделянето на църквата от държавата. Основен проблем в кампанията му бе липсата на достатъчно средства и добър екип.

Следващият етап на първичните избори е на 24 април - в щатите Пенсилвания, Ню Йорк, Кънектикът, Делауер и Роуд Айлънд.

В Пенсилвания Санторъм трудно би извоювал победа над Ромни, ако бе останал в надпреварата, посочва АФП.

В изявление по повод оттеглянето на Санторъм от първичните избори Мит Ромни подчерта, че „той доказа, че е влиятелен глас в партията и в страната“.

#Рик Санторъм #САЩ #президентски избори #Мит Ромни #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници