Работодателите против повече отпуски за служителите

Работодателите против повече отпуски за служителите
Камен Колев изрази мнението на БСК, че допълнителният отпуск за грижа за родители ще създаде допълнителни възможности за злоупотреби от страна на недисциплинирани работници. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работодателите отхвърлиха предложението на синдикатите отпускът по семейни причини да бъде право на служителите по закон.

„И сега в Кодекса на труда има достатъчно записи, които дават възможност за договаряне между работниците и работодателите на гъвкави форми на заетост и допълнителни отпуски и почивки“, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев, цитиран от БГНЕС.

Той обеляза още, че трудовото законодателство на България е синхронизирано с европейското, особено в частта с отпуските.

Идеята е отпускът по семейни причини да бъде до 4 дни и да може да се ползва при режим на уведомяване поне един ден предварително.

Синдикалистите предлагат да се ползват до 2 дни последователно, а при съгласие на работодателя – до 4 дни, като отпускът трябва да отговаря на определени условия, свързани със съчетаването на трудовия и семейния живот.

От КНСБ настояват да се увеличи периодът от време, в който се плаща парично обезщетение за гледане на болен член на семейството над 18-годишна възраст.

Сега се плащат до 10 дни годишно, а искането е право на всяка майка на две деца до 18-годишна възраст и на всяка майка на три деца до 18-годишна възраст да има съответно още 2 и 4 дни платен отпуск.

„Ние трябва да се стремим към колективно трудово договаряне, което създава гъвкавост за договаряне между работник и работодател. Предложенията на синдикатите минимизират ролята на колективното трудово договаряне“, смятат работодателите.

Работодателите са убедени, че провеждането на социална политика на ниво предприятие трябва да бъде въпрос на корпоративна социална отговорност, а не на нормативно задължение.

Освен това от БСК смятат, че допълнителният отпуск за грижа за родители ще създаде допълнителни възможности за злоупотреби от страна на недисциплинирани работници.

За тях не е ясно също кой ще поеме разходите, ако се увеличат отпуските за отглеждане на деца до 18-годишна възраст, както предлагат от КНСБ. Работодателите смятат, че подобна стъпка би довела до увеличаване на осигурителната тежест, което за тях е неприемливо.

#Българска стопанска камара #БСК #Камен Колев #КНСБ #отпуск #семейни причини #Кодекс на труда #майки #семейство #трудов договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници