България кани „Тошиба“ в Белене

България кани „Тошиба“ в Белене
Цецка Цачева (вляво) и останалите депутати вече се срещнаха с премиера Йошихико Нода (вдясно), който поиска съдействие за подобряване на инвестиционния климат в България. Снимка: НС
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е поканила японския технологичен гигант „Тошиба“ да се включи в алтернативен проект за площадка, доскоро предназначена за АЕЦ „Белене“.

По време на визитата си в Япония Цецка Цачева е запознала представителите на компанията с отказа на правителството да строи централата, както и с желанието на България да се включи в нова енергийна мощност, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

От „Тошиба“ са обещали да проучат възможностите за реализация на нов проект.

Председателят на парламента е изразила и надеждата си „Тошиба“ да предложи ефективни технологии в сферата на енергийната ефективност и енергоспестяването, където България все още има проблеми.

„Президентът на фирмата Йошихару Игараши и вицепрезидентът Йошихиро Абуратани потвърдиха желанието на корпорацията да участва в модернизацията на българската енергетика“, се казва в съобщението от парламента.

Изтъкнали са и ползотворното сътрудничество с България, което има повече от 30-годишна история. Споменати са били и общите реализирани обекти - ПАВЕЦ „Чаира“, модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“ и на ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Председателят на Народното събрание е начело на българска парламентарна делегация, която е на официално посещение в Япония. Цецка Цачева и останалите депутати вече се срещнаха с премиера Йошихико Нода, който поиска съдействие за подобряване на инвестиционния климат в България.

#Япония #енергийна ефективност #АЕЦ „Белене“ #„Тошиба“ #Народното събрание #Цецка Цачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници