Служителите в затворите подкрепят полицейския протест в събота

Служителите в затворите подкрепят полицейския протест в събота
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Синдикатът на служителите в затворите в България се оплака от ниското ниво на социален диалог в МВР и оценява случващото се във ведомството, като незачитане на основни синдикални и трудови права, правни принципи и постигнати споразумения, което е недопустимо за една правова държава.

От Синдиката обявиха, че предвид нарастващата криза в МВР и съпътстващите проблеми в целия Сектор „Сигурност“ подкрепят протеста на служителите на вътрешното министерство в събота.

"Ние сме сдружение с идеална цел и се дистанцираме от всякакви политически пристрастия, но с притеснение отчитаме, че след 42 дни на протести на служителите в Сектор „Сигурност“, българските политици отново доказаха със своя мълчалив отказ от дебат, че не са достатъчно ангажирани със становищата на социалните партньори при взимането на решения за бъдещето на службите за сигурност", заявиха от организацията.

Исканията на служителите са по-добри условия на труд и признание.

Едно от основните искания е служителите в МВР бе да се пенсионират при нови условия – пенсионирането ще става на 55 години, а условията ще бъдат едни и същи за всички, в т.ч. и за представителите на политическото ръководство.

В началото на месец юни от СФСМВР се съгласиха, с предложените от министър Ивайло Калфин промени, но поискаха две неща – гратисен период и диференциация на длъжностите във ведомството. Второто, след провеждане на обществени обсъждания с широката общественост, което да е част от дебата за цялостната реформа на Министерството.

Тези две искания на синдиката в МВР не само не са удовлетворени, но и не са обсъдени.

"Какви мерки предвиждат представителите на изпълнителната и законодателната власт, за да избегнат ситуации, в които 55 годишни служители трябва да тичат след 20 годишни престъпници или да вадят хора от горящи сгради?", питат полицаите.

#Синдикатът на служителите в затворите в България #МВР #затвори #промяна #реформа #сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници