Променят авиомаршрути заради севернокорейската ракета

Променят авиомаршрути заради севернокорейската ракета
Сателитна снимка на площадката, от която Пхенян ще изстреля ракетата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Азиатски авиокомпании ще променят маршрутите за някои от дестинациите си заради готвеното изстрелване на севернокорейската ракета „Унха-3“, която трябва да изведе в орбита 100-килограмов спътник за наблюдение на Земята между 12 и 16 април.

Филипинската авиокомпания съобщи, че десетина нейни полети от САЩ, Япония и Южна Корея ще преминат на безопасно разстояние от вероятната траектория на ракетата, предаде АП.

Японска авиокомпания също променя маршрутите на полетите от Токио до Манила, Джакарта и Сингапур. При вътрешните полети няма да има промени.

Вашингтон, Токио, Пекин и Сеул вече реагираха остро на намеренията на Пхенян да изстреля ракетата. Според редица държави изстрелването всъщност ще бъде изпитание на балистично оръжие.

Преди дни пък южнокорейската агенция „Йонхап“ съобщи, че въз основа на сателитни снимки може да се направи извод, че на севернокорейски полигон, където вече са правени ядрени опити, може би тече подготовка за нова ядрена експлозия.

„САЩ ще разглеждат изстрелването на ракета или извършването на ядрен опит от Северна Корея като провокация, която би довела до още по-голяма изолация на Пхенян“, заяви Белият дом, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на говорителя Джей Карни изстрелването на ракетата или извършването на ядрен опит би свидетелствало за това, че ръководството на Северна Корея е решило да не предприема стъпки, които са необходими за прекратяване на нейната изолация, за приемането й отново в международната общност и за облекчаване на глада на населението й.

Американският министър на отбраната Леон Панета разговаря с южнокорейския си колега Ким Куан Жин и заяви, че намерението на Северна Корея да изстреля ракета с изкуствен спътник е провокация.

По-рано във вторник говорителят на руското външно министерство окачестви изстрелването на ракетата като пример за пренебрежение към решенията на Съвета за сигурност на ООН.

Според него на предстоящата среща на външните министри от Г-8 на 11 и 12 април във Вашингтон ще бъдат сериозно обсъдени ядрените програми на Иран и КНДР.

Руските сили за противоракетна и противовъздушна отбрана имат готовност да унищожат „Унха-3“, ако тя се отклони от курса и възникне опасност от падането й на руска територия, съобщи генералният щаб на руските въоръжени сили, цитиран от агенция „Интерфакс“ и електронното издание Лента.ру.

Не се предвиждат специални мерки за повишаване на бойната готовност на силите за ПРО и ПВО във връзка с изстрелването на ракетата, подчерта източникът.

Системата за предупреждение за ракетно нападение и системата за контрол на космическото пространство са в постоянна бойна готовност и в реално време следят обстановката. Средствата на ПВО в Източния военен окръг също дежурят денонощно, посочиха от генщаба.

Във вторник в севернокорейската столица представител на Комитета за космически технологии заяви, че е избрана сигурна траектория и сателитът ще бъде монтиран на ракетата носител, която вече е на позиция на полигона на брега на Жълто море.

Севернокорейският представител увери в това страните от региона, над които трябва да прелети ракетата носител, по-конкретно Южна Корея, Япония и Филипините.

Първата степен на ракетата трябва да падне на 160 км от корейския бряг, а втората – на около 200 км от крабрежието на Филипините, заяви представителят на Пхенян, цитиран от АФП.

В понеделник севернокорейският ръководител Ким Чен-ун лично се е разпоредил чуждестранни журналисти да бъдат допуснати да разгледат ракетата носител „Инха-3“. Според Джан Мен-зин, началник на космодрума в район Чхолсан „това решение на държавния ръководител потвърждава мирната насоченост на космическата програма на КНДР“.

В сряда голяма група чуждестранни журналисти, пристигнали в Северна Корея за отразяване на празненствата по случай 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир-сен, ще бъде поканена в Центъра за управление на полетите. Това заяви на пресконференция в Пхенян представител на Комитета за космически технологии, след като отказа да отговори на въпрос кога ще бъде изстреляна ракетата със сателита.

Той добави, че не е упълномощен да отговори и на въпроса дали след изстрелването на ракетата ще последва ядрен опит, предаде ИТАР-ТАСС.

#ракета #КНДР #Северна Корея #Пхенян #Южна Корея #Япония #Филипините #Земята #САЩ #Токио #Манила #Джакарта #Сингапур #Вашингтон #Пекин #Сеул #Белият дом #Джей Карни #министър на отбраната #Леон Панета #Съвета за сигурност на ООН #Г-8 #Иран #ПРО #ПВО #Жълто море #Ким Чен-ун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници