Заради ареста на Христов фонд "Научни изседвания" ще има нов шеф

Заради ареста на Христов фонд "Научни изседвания" ще има нов шеф
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заради ареста на шефа на фонд "Научни изследвания" МОН ще предприеме нормативно установените процедурни действия за назначаване на нов управител. Това съобщават от министерството във връзка с това, че управителят на ФНИ Николай Христов е задържан за убийство.

След съгласуване на кандидатурата с Изпълнителния съвет на Фонда, министърът на образованието и науката ще определи и сключи договор за управление с новоизбрания управител, уточняват от МОН.

"МОН е длъжно да поясни, че от информацията, с която разполага до този момент, повдигнатото обвинение срещу Николай Христов не е свързано с дейността и функционирането на Фонд "Научни изследвания", разграничиха се от министерството.

Управителят на Фонд "Научни изследвания" към МОН Николай Христов бе задържан за убийство. На 14. 07. 2015 г. около 18:40 ч. в гр. София, на ул. "Цанко Церковски" №13, е извършено убийство на К. И. на 55 г. Същият е бил прострелян смъртоносно в областта на дясното око. При неотложните процесуално-следствени действия, които се ръководят от прокурор от СГП, е задържан Николай Христов – управител Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката, уточняват от прокуратурата.

Христов е с повдигнато обвинение за умишлено убийство - чл. 115 от НК. На 15.07. 2015 г. с прокурорско постановление той е задържан до 72 ч., а на 17. 07. 2015 г. Софийски градски съд взе на Христов мярка за неотклонение "Задържане под стража". Разследването по случая продължава.

В същото време стана ясно обаче, че макар инцидентът да е станал миналия понеделник (13 юли) от просветното министерство до късния следобед днес не са имали информация за това, че Христов е в ареста. По информация на Дарик колегите му от фонда дори го обявили за национално издирване.

Повече от седмица след убийството колегите на Христов не са знаели, че той е в ареста. Председателят на изпълнителния съвет на фонд „Научни изследвания” Венелин Енчев заяви пред Дарик, че по-рано днес дори го е обявил за издирване. Енчев е категоричен, че няма връзка между убийството и фонд „Научни изследвания”.

Пред Софийския градски съд, който миналия петък е заседавал върху мярката за неотклонение на Николай Христов, самият той дава своето обяснение за инцидента. 

„Не мога да повярвам за това, което се случи. На мен ми е трудно. Станалото е чудовищно. Аз загубих един много близък приятел”, заявява пред съда шефът на научния фонд. В негова защита адвокатът му Ина Лулчева казва пред градския съд, че при всички положения случилото се е в резултат на сериозна злоупотреба с алкохол и клиентът й нямал никакъв мотив да посегне на приятеля си. 

Прокурорът по делото пък категорично изключва възможността да става въпрос за самоубийство, като се позовава на извършени експертизи. 

В крайна сметка самият Николай Христов признава, че е злоупотребил с алкохол и дори обяснил, че това се случвало само в компанията на приятеля му Красимир. 

Шефът на фонда дори помолил съда да го пусне от ареста за няколко дни, за да може да разпише заповед за изключително важна научна сесия, на стойност около 7,5 млн. лв., която била заплашена от провал заради отсъствието му. В крайна сметка обаче миналия петък Николай Христов е оставен в ареста, където се намира и до момента.

Николай Христов има зад гърба си солидна политическа кариера - бил е депутат от СДС в три парламента, член на ръководството на Демократическата партия през последните 19 години.

#Фонд "Научни изследвания" #убийство #Николай Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници