Внимание! Опасни Е-та в оцветени бонбони, торти и сладоледи

Внимание! Опасни  Е-та в оцветени бонбони, торти и сладоледи
A A+ A++ A

Концентрация на най-много опасни Е-та в храните има в оцветените бонбони и сладоледи, както и тортите със снимка. Прекалената им консумация може да доведе след време до заболяване от рак. Това бе съобщено на пресконференция на екипа от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, който е направил изследване по темата.

Екипът на доц. д-р Георги Милошев е разработил чувствителен метод за изследване на ДНК на клетката.

"Изпробвахме го с различни вещества, които доказано увреждат ДНК-то. Добавките, одобрени от ЕК и законодателството ни в много високи концентрации увреждат клетката",  коментира доцентът, цитиран от БГНЕС.

Е-тата  са химически продукт официално тестван, разрешен от ЕС и България и се добавя в храните - оцветители, антиоксиданти, подсладители, набухватели.

От 14 изследвани Е-та в храните от екипа на лабораторията, 6 са се оказали най-вредни и увреждащи ДНК, а именно - три оцветителя-еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143), консервантът натриев нитрит (Е250), добавката кофеин, много използвана в енергийните напитки и 4-аминоантипирин (4ААР) с широко приложение във фармацевтичната промишленост.

Д-р Милошев сямата, че всички 337 Е-та трябва да бъдат избягвани. Въпреки това той сигнализира, че след прекомерна употреба, например на Е-тата в оцветителите могат да се интегрират и предават в поколенията.

 

#торти #Е-та

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино