Архиепископът на Крит: Християнският брак е прост, не го опорочавайте с пищност

Архиепископът на Крит:  Християнският брак е прост, не го опорочавайте с пищност
A A+ A++ A

Архиепископът на Крит Ириней бракосъчета двойка, която няма финансовата възможност да сключи църковен брак според съвременните традиции в Гърция, където една сватба възлиза средно на около 10 000 евро, но може да стигне и много повече. Архиепископът на Крит Ириней, известен с подвижническия си живот, венча младоженците в параклиса на радио Крит и изпрати послание към всички слушатели на радиото за необходимостта бракът днес да се върне към своята първоначална простота и мистичност, съобщава dveri.bg.

Според него опростяването на сватбения ритуал не е нещо радикално и чуждо на гръцкия народ, просто е възможност бракосъчетанието да се върне към раннохристиянската си чистота. Единственото нужно за църковната служба са венци и пръстени, като и те могат да бъдат по-обикновени, а не непременно златни. Още повече, припомни той, че според традицията златен пръстен е носил само младоженецът, а булката е била със сребърен.

Архиепископът разкритикува и практиката сватбените венци да се правят по поръчка и да бъдат личен избор на семействата. "Никой не си носи купела, когато идва да се кръсти, нито своя потир, когато пристъпва към свето Причастие. Следователно и брачните венци трябва да са църковни и да са общи за всички венчаващи се, защото те имат символично значение. Те се съхраняват в св. олтар и затова са осветени", добави той. "Свещите също трябва да са обикновени, църковни, без сложна украса, от чист восък, защото той символизира чистотата и трудолюбието на семейството, което подобно на пчелния кошер ще събира сладкия мед на вярата".

Всички останали пищни украси на сватбения ритуал - на храма, бонбониери, кутийки, картички, подаръци за гостите и всички подобни елементи на сватбения бизнес архиепископът определи като излишни, ако не и суетни и вредни за младото семейство. "Християнският брак е прост и мистичен за разлика от светския, който е потребителски и разточителен. Той е образец за прост и скромен живот, воден във въздържание и чистота, който може да освободи човека от потребителското робство, в което е изпаднал", твърди още архиеп. Ириней.

#Крит #Ириней #брак #сватба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай