Борисов подготвя декларация за подкрепа на промените в конституцията

Борисов подготвя декларация за подкрепа на промените в конституцията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов е възложил на председателите на правната комисия и на комисията за промени в конституцията да се изготви документ под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията. 

Това се разбра след срещата на Борисов с лидера на АБВ Георги Първанов и депутати на партията. С нея започва серия от политически консултации в опит да се осигури нужната парламентарна подкрепа за подготвената от управляващите съдебна реформа.

"Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората", каза Борисов.

По думите му съдебната реформа е една от много важните за кабинета.

Според премиера сегашният законопроект за поправки в основния закон не трябва да бъде изтеглян, защото това ще забави промените. Поради тази причина той е възложил да се изготви декларация, която да бъде гласувана в четвъртък, ден преди гласуването на самите промени.

Според Първанов така започнатата съдебна реформа е в задънена улица и Борисов се опитва да спаси онова, което е възможно в така създадената ситуация.

"Стигна се до това, защото очевидно имаше слаб експертен потенциал и едно подчертано арогантно поведение от страна на вносителите и онези, които се явяваха адвокати на реформата-така наречените реформатори“, каза Първанов.

Според него това, което се е случило досега затруднява до крайна степен намирането на работещо и консенсусно решение.

Първанов добави, че Борисов е формулирал трите пункта, по част от които няма различия с АБВ.

"Става дума за засилването ролята на инспектората, за прекия избор на магистратите. Имаме своите различия относно разделението на колегиите - по-скоро сме за това да има силен пленум на ВСС и особено важно е, че държим във формирането на отделните квоти, да не доминира политическото, защото и досега виждаме силно присъствие на избраните от парламента. Освен съдийска и прокурорска квота се очертава и една парламентарно-политическа квота, която не е гаранция за независимост на тези органи", обясни лидерът на АБВ.

Първанов обяви, че на този етап остават на позицията си, че промяна в съдебната власт е постижима чрез изтегляне на съществуващия проект и бърза работа по нов, който би могъл да бъде приет по-бързо.

Лидерът на АБВ изтъкна, че прочита предложенията на министър-председателя като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за констутиционни промени, които са били оспорени от страна на АБВ.

„Говорим за свиването мандата на магистратите – нещо, за което ние възразихме, за явното гласуване, за възможността всеки съд да пита КС, с което да затлачим и да направим неефективен съдебния процес”, допълни той.

#среща #Бойко Борисов #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници