Илинден е! Пазете се от мъртвата хватка на морето

Илинден е! Пазете се от мъртвата хватка на морето
снимка: Православието
A A+ A++ A

Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия или както народът е нарекъл празника – Илинден.

Св. Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже. Илия е живял по времето на израилския цар Ахав. Родил се е в град Тезвия. Името му означава „крепост Господня“.

Св. Илия е от град Тесвия в Палестина. Той живял около 900 г. пр. Христа, по времето на израелския цар Ахав и царица Йезавел, които се кланяли на езическия бог Ваал. Когато се родил пророкът, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч." 

Историята на пророка разказва как той предрекъл на царя-езичник страхотна суша, с която Господ ще го накаже за греховете му. Пророчеството на светеца се сбъднало и суша мъчила народа три години и половина. Едва тогава Господ се смилял и изпратил своя пророк да извести края на бедствието. Пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето.

Същия образ рисува и иконографията – св. Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на свети Илия се паднали „летните гръмотевици, летните трескавици“.

Според народните представи светецът е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която „пасе“ житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството.

Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно – овен или вол. Общоселската трапеза се нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко.

#Илинден #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници