Добре изпеченото месо от заразена с антракс крава не е опасно
Няма опасност от месото на заразена с антракс крава, ако е добре изпечено, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни паразитни болести.
Коментарът е по повод смъртта на фермер от варненското село Млада гвардия, който ял месо от болна крава.
„Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс. Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си”, коментира проф. Тодор Кантарджиев.
По последни данни 26 души са консумирали наденици от починалата крава. Здравните власти твърдят, че са открили абсолютно всички.
Починалият мъж се заразил, докато колил болна крава. Оттам нататък месото е транжирано и пренасяно, стига и до кланица в квартал „Аспарухово”.
Още по темата:
- » Трети труп на крава изплува на родното крайбрежие
- » Българин се разболя от антракс
- » Крава прекъсна контролата на Ботев Пловдив с АЕЛ (ВИДЕО)