Ку Клус Клан на протест, искат си знамето на Конфедерацията

Ку Клус Клан на протест, искат си знамето на Конфедерацията
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Членове на расистката организация Ку Клукс Клан се събраха на протест срещу свалянето на знамето на Конфедерацията от сградата на щатския сенат на Южна Каролина, предаде АФП.

Знамето на Конфедерацията бе свалено от сградата на щатския сенат на 10 юли по настояване на местните власти. Причината е, че много хора смятат, че то е символ на робството в САЩ и няма място в съвременния свят. Според Ку Клус Клан и за някои жители на южните американски щати това знаме е исторически символ.

Правозащитници се събраха на контрапротест срещу расистката формация. Стигна се и до сблъсъци, но те веднага бяха потушени от полицията.

Ку Клукс Клан (ККК) е нелегална расистка организация възникнала в южните щати на САЩ след премахване на робството и даването на права на чернокожите, непосредствено след Американската гражданска война. Организацията се бори за превъзходство на белите хора над останалите раси, членовете ѝ сформират наказателни отряди, като носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие.

След идването на власт на 20 януари 2009 година на чернокожия президент Барак Обама членската маса на ККК в САЩ многократно се увеличава.

#Конфедерацията #протест #Южна Каролина #Клан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници